Bibliotekets kommande öppettider 06.00-22.00

Från 1 januari gäller nya öppettider för folkbiblioteken i Luleå. Till en början får tre bibliotek, Björkskatan, Hertsön och Gammelstad, minskade öppettider då personal flyttas om för att stärka upp Porsöns och Råneås bibliotek.

– Vi vill satsa mer på det läsfrämjande arbetet på Porsön och i Råneå och samtidigt förhindra ensamarbete för vår personal, säger Lena Lundberg Vesterlund, bibliotekschef Luleå kommun.

De nya öppettiderna är baserade på besöksstatistik över vilka tider medborgarna främst nyttjar sina bibliotek.

De minskade öppettiderna i början av året föreslås sedan kompenseras med meröppet, vilket betyder att biblioteken har både bemannade och obemannade öppettider. För att testa system och rutiner är planen att införa meröppet först några timmar i veckan, men målet är bibliotek som är öppna mellan klockan 06.00-22.00, sju dagar i veckan.

Formellt tas ärendet om meröppet upp i kultur-och fritidsnämnden i januari.

– Meröppet innebär att låntagarna ansöker om en nyckeltagg och skriver på ett avtal om att nyttja biblioteket under meröppettid. Sen kan de använda bibliotekets lokaler utanför bemannad tid och låna böcker, använda datorerna, studera eller bara vara, säger Lena Lundberg Vesterlund och fortsätter:

– Först ut beräknas bli Hertsöns och Björkskatans bibliotek under våren.

Luleå Kommun

Lämna en kommentar