Talga väljer Luleå

Talga väljer Luleå för tillverkning av batterikomponenter
– Australiensisk-svenska bolaget ytterligare ett steg närmare produktion

Många nya jobb, miljarder i omsättning och Luleås första etablering inom smart industri till nya industriområdet Hertsöfältet kan bli verklighet, enligt Talga Resources, som nu offentliggör sina etableringsplaner för Sverige.

”Vi är glada att kunna meddela att vi har vi har valt Luleå och industriområdet vid Luleå hamn som plats för vår framtida förädlingsanläggning. Vi ser det som optimalt att kunna ha anläggningen förhållandevis nära utvinningen och samtidigt ha tillgång till spetskompetens, forskning, logistik och grön energi”, säger Talgas Sverigechef Anna Utsi.

Talga, som nyligen genomfört en urvalsprocess av lämpliga platser för en förädlingsanläggning, meddelar nu att man beslutat att välja Luleå som lokaliseringsort. Vid full utbyggnad av projektet skulle det kunna ge ett sjuttiotal arbetstillfällen i Luleå. Gruvan i Vittangi beräknas sysselsätta ett femtiotal personer vid full drift.

”För Luleå och Norrbotten är det oerhört positivt att vi förädlar våra råvaror i regionen, det leder till att det skapas varaktiga jobb och skatteintäkter. Med Talgas etablering går också startskottet för ett helt nytt arbetsplatsområde i Luleå. Här ser vi nu hur vårt långsiktiga arbete för att främja Luleås utveckling skapar jobb och tillväxt”, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå […]

Luleå näringsliv

Lämna en kommentar